klantenservice@betrouwbaarwebsite.com

Ma – vr 09.00 – 17.00 uur

Website waarschuwingen

Lees onze handige tips

Website waarschuwingen: niet iedere website is betrouwbaar

Veel webwinkels hebben hun zaakjes gelukkig goed op orde. Men wil klanten tevreden houden en hoopt natuurlijk dat zij nog eens terugkomen voor een nieuwe bestelling. Helaas zijn er ook steeds meer webshops die de zaakjes minder goed op orde hebben. Malafide webshops leveren niets, maar innen wel geld. Soms lijken deze websites ook nog eens erg professioneel en regelmatig wordt er misbruikt gemaakt van een webshop keurmerk of badge. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jij een order plaatst bij een malafide webwinkel.

Malafide websites en webshops herkennen

Er zijn verschillende zaken waar je op kunt letten als je malafide websites en webshops wilt herkennen. Hieronder volgen een aantal zaken waar je op kunt letten.

1. Controleer de URL van de website

Regelmatig nemen criminelen bestaande domeinnamen over die zijn verlopen. Als de URL van de website niet overeenkomt met de inhoud van de website kunnen de alarmbellen gaan rinkelen. Je kunt hier maar beter geen zaken mee doen.

2. Herken standaardlogo’s

Er zijn veel logo generators op het internet beschikbaar waar criminelen maar al te graag gebruik van maken. Een beetje webshop investeert in een goede huisstijl, terwijl criminelen dat liever niet doen. Als het logo er wel erg standaard uitziet kunnen de alarmbellen gaan rinkelen. Toch is dit niet altijd het geval. Controleer de website daarom op meerdere punten.

3. Hoge kortingen bij dure merken

Ben je op een website terechtgekomen waar men veel korting geeft op dure merken? Tot wel 70 procent korting op veel producten bijvoorbeeld? Dan is de kans groot dat er iets niet klopt. Het is raadzaam om hier niet te bestellen. Als het te mooi is om waar te zijn is dat vaak ook zo.

4. Taalfouten/vertaalfouten

Sommige websites worden compleet vertaald met Google Translate. Buitenlandse oplichters maken hier graag gebruik van. Probeer deze websites te vermijden.

5. Verplichte betaling met creditcard

Buitenlandse webshops bieden vaak geen iDEAL-betalingen aan. Je kunt dan alleen met creditcard betalen. Is dit de enige betaalmethode? Dan betreft het doorgaans een malafide webwinkel. Ga altijd na of er meerdere betaalmethodes zijn. Als je kunt betalen met PayPal zit je vaak wel goed: je kunt via de geschillenbemiddeling vaak je geld terugkrijgen.

6. Geen contactgegevens, algemene voorwaarden of retourbeleid

Is er geen contactpagina beschikbaar? En ontbreken de algemene voorwaarden en het retourbeleid ook? Dan betreft dit vaak een malafide webshop.

7. Geen keurmerken of badges

Als een webshop is aangesloten bij een keurmerk kan je ervan uitgaan dat deze websites goed gecontroleerd zijn. Check wel altijd of dit keurmerk daadwerkelijk klopt. Soms wordt er onterecht gebruikgemaakt van een keurmerk.

8. Zoek recensies via het internet

Heeft een webshop of website geen recensies of reviews? Dan is dat niet altijd even goed nieuws. Vind je juist veel negatieve reviews? Dan weet je dat ook direct. Als je daarentegen veel positieve reviews ziet kan je wellicht gewoon bestellen. Soms zijn reviews wel fake: ook daar zal je dus op moeten letten. Hebben de reviewers maar één review geplaatst, alleen voor deze website of webshop? Dan moeten de alarmbellen vooralsnog gaan rinkelen.

9. Geen SSL-certificaat

Heeft een website of webshop geen SSL-certificaat? Dan worden gegevens onveilig verstuurd. Het is dus geen aanrader om hier een contactformulier in te vullen. Ook een betaling voltooien met je creditcard is geen goed idee. Criminelen kunnen dit onderscheppen.

10. Gebruik je gezonde verstand

En de laatste tip: gebruik ook gewoon je gezonde verstand. Vertrouw je het niet helemaal? Doe dan geen zaken met de website of webshop.

Opgelicht door een webshop: wat nu?

Ben je opgelicht door een webshop? Heb je geen producten ontvangen, maar heb je wel betaald? Dan is het altijd raadzaam om aangifte te doen bij de politie. Helaas kan de politie niet alle website waarschuwingen verwerken, maar aangifte doen kan helpen. Hoe meer aangiftes er worden gedaan voor een bepaalde website, hoe groter de kans is dat de politie de zaak oppakt. Bovendien kunnen websites op de lijst van malafide websites worden geplaatst van de politie. Je kunt hier de lijst met bekende malafide handelspartijen bekijken. Bestel daar sowieso dus niet!